poniedziałek, 17 czerwca 2013

Truskawki pod pierzynką

Masa z koglu-moglu i białek trochę przypomina biszkopt,zatopione w nim truskawki wspaniale się ze sobą komponują .

SKŁADNIKI 
-5 żółtek
-3-4 łyżki cukru 
-2 białka
-truskawki 
-cukier puder 
- masło do smarowania foremek 

Wykonanie 
Z żółtek i cukru zrobić kogel-mogel ,z białek ubić sztywną pianę .Połączyć delikatnie pianę z koglem-moglem.Przygotować  naczynia żaroodporne np szklaneczki.
Wysmarować lekko naczynia masłem ,zalać je trochę powstała masą, ułożyć na dno trochę pokrojonych truskawek i zalać ponownie masą do 1/2 wysokości naczynia (nie lać więcej bo masa bardzo rośnie) oraz powtykać na wierzch pokrojone truskawki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200*C i zapiekać ok15 minut .Po upieczeniu posypać wierzch cukrem pudrem i zajadać jeszcze ciepłe .

Można ten deser zrobić w innej wersji nie dodając piany z białek ,masa wtedy nie będzie nam tak wysoko rosła - możemy wlewać jej trochę więcej do naczynia żaroodpornego .Taki deser też będzie bardzo dobry .


Brak komentarzy: