-5 żółtek
-3-4 łyżki cukru
-2 białka
-truskawki
-cukier puder
- masło do smarowania foremek
Wykonanie
Z żółtek i cukru zrobić kogel-mogel ,z białek ubić sztywną pianę .Połączyć delikatnie pianę z koglem-moglem.Przygotować naczynia żaroodporne np szklaneczki.
Wysmarować lekko naczynia masłem ,zalać je trochę powstała masą, ułożyć na dno trochę pokrojonych truskawek i zalać ponownie masą do 1/2 wysokości naczynia (nie lać więcej bo masa bardzo rośnie) oraz powtykać na wierzch pokrojone truskawki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200*C i zapiekać ok15 minut .Po upieczeniu posypać wierzch cukrem pudrem i zajadać jeszcze ciepłe .
Można ten deser zrobić w innej wersji nie dodając piany z białek ,masa wtedy nie będzie nam tak wysoko rosła - możemy wlewać jej trochę więcej do naczynia żaroodpornego .Taki deser też będzie bardzo dobry .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz