piątek, 23 listopada 2012

PIECZONE UDKA W MARYNACIE MIODOWO-CYTRYNOWEJ

















SKŁADNIKI
 -udka kurczaka
NA MARYNATĘ POTRZEBA
1/3 szklanki oleju
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki miodu
1 duży ząbek czosnku(przeciśnięty przez praskę)
2 łyżki majonezu
2 małe cebule (pokroić w piórka)
trochę pieprzu
vegeta do smaku
trochę papryki słodkiej
trochę bazylii
szczypta soli

WYKONANIE
 Udka dokładnie umyć .Przygotować większe naczynie do niego dodać olej i resztę składników ,dokładnie wymieszać .Włożyć do marynaty udka muszą być całe oblane ,odstawić na jakiś czas do lodówki .Przełożyć udka z marynatą  do naczynia żaroodpornego , cebula raczej powinna  być na dnie naczynia ponieważ jak będzie na mięsie może nam się za bardzo spalić .  Piec w 180 *C -50 -60 minut (ja piekłam na termoobiegu i nie przykrywałam naczynia )

Brak komentarzy: