czwartek, 8 listopada 2012

PIZZA PIERÓG



















Z tych składników wyjdą mam dwa duże pierogi
SKŁADNIKI CIASTO
 ROZCZYN-1,5 łyżki mąki 1,5 łyżeczki cukru 5 dag drożdży trochę mleka
CIASTO-4 szklanki mąki 4 łyżki oleju 0,5 szklanki letniego mleka 
2 żółtka 
3/4 łyżeczki soli 
oregano ,bazylia 
SKŁADNIKI NA FARSZ
30 dkg kiełbasy cienkiej 
0,50 kg pieczarek 
0,40 kg cebuli 
30 dkg sera żółtego ( miękkiego)
sól,pieprz,ostra papryka,oregano ,bazylia,czosnek (do smaku)  
WYKONANIE
Zrobić rozczyn, jak zwiększy swoją objętość połączyć z resztą składników.Jeżeli ciasto jest zbyć suche i geste można dolać troszeczkę mleka .Dokładnie wyrobić ciasto (musi odchodzić od reki ) i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . W czasie gdy ciasto nam rośnie możemy zając się farszem.Cebule przesmażamy z kiełbasą (pokrojone wszystko w kostkę) ,następnie dodajemy pokrojone pieczarki ,doprawiamy do smaku przyprawami.Dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. 

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy ciasto na dwie części ,ponieważ wyjdą nam z tego 2 duże pierogi. Wykładamy 1/2 części ciasta na stolnice i wałkujemy koło smarujemy wierzch  ketchupem i wykładamy na jedną stronę ciasta - 1/2 części farszu oraz 1/2 części startego sera żółtego Ciasto składamy na pół i przyciskamy brzegi ,wierzch pieroga smarujemy roztrzepanym białkiem .To samo robimy z druga częścią ciasta i farszu,przygotowując drugiego pieroga.
Radzę rozwałkowane ciasto przełożyć na blasze i tam nakładać farsz i przygotowywać pieroga ,ponieważ ciężko jest go przenieść ze stolnicy (może nam się rozwalić)
Pierogi wstawiamy  do nagrzanego piekarnika 200*c i pieczemy przez 15-20 minut .Podawać z dowolnymi sosami .

Brak komentarzy: