Z tych składników wyjdą mam dwa duże pierogi SKŁADNIKI CIASTO ROZCZYN-1,5 łyżki mąki 1,5 łyżeczki
cukru 5 dag drożdży trochę mleka CIASTO-4 szklanki mąki
4 łyżki oleju 0,5 szklanki letniego mleka 2 żółtka 3/4 łyżeczki soli oregano ,bazylia SKŁADNIKI NA FARSZ 30 dkg kiełbasy cienkiej 0,50 kg pieczarek 0,40 kg cebuli 30 dkg sera żółtego ( miękkiego) sól,pieprz,ostra papryka,oregano ,bazylia,czosnek (do smaku) WYKONANIE Zrobić rozczyn, jak zwiększy swoją
objętość połączyć z resztą składników.Jeżeli ciasto jest zbyć suche i geste można dolać troszeczkę mleka .Dokładnie wyrobić ciasto (musi odchodzić od reki ) i
pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . W czasie gdy ciasto nam rośnie możemy zając się farszem.Cebule przesmażamy z kiełbasą (pokrojone wszystko w kostkę) ,następnie dodajemy pokrojone pieczarki ,doprawiamy do smaku przyprawami.Dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy ciasto na dwie części ,ponieważ wyjdą nam z tego 2 duże pierogi. Wykładamy 1/2 części ciasta na stolnice i wałkujemy koło smarujemy wierzch ketchupem i wykładamy na jedną stronę ciasta - 1/2 części farszu oraz 1/2 części startego sera żółtego Ciasto składamy na pół i przyciskamy brzegi ,wierzch pieroga smarujemy roztrzepanym białkiem .To samo robimy z druga częścią ciasta i farszu,przygotowując drugiego pieroga. Radzę rozwałkowane ciasto przełożyć na blasze i tam nakładać farsz i przygotowywać pieroga ,ponieważ ciężko jest go przenieść ze stolnicy (może nam się rozwalić) Pierogi wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200*c i pieczemy
przez 15-20 minut .Podawać z dowolnymi sosami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz