poniedziałek, 5 listopada 2012

Wspaniałe roladki ziemniaczane z mięsem




















Przepis pochodzi z blogu Kuchnia Broni http://bronislawa70.blox.pl/2012/05/Roladki-z-plackow-ziemniaczanych.html

Troszkę ten przepis zmodyfikowałam dodając dodatkowe składniki ,roladki są przepyszne i bardzo syte .


Składniki na placki  ziemniaczane

0,70 kg ziemniaków 
1 cebula 
2-3 ząbki czosnku (lecz nie koniecznie) 
1 jajko 
2-3 łyżki mąki 
1 łyżka gęstej śmietany 18% 
sól,pieprz,vegeta,pieprz ziołowy 

Składniki na farsz mięsny
0,5kg mięsa mielonego 
1 jajko 
1 łyżka śmietany 
1 cebula 
2-3 ząbki czosnku 
2-3 łyżki bułki tartej 
sól, pieprz, vegeta 
mała marchewka 
natka pietruszki 
(ja dodałam jeszcze 1 małą czerwoną paprykę drobno pokrojoną w paseczki) 

Dodatkowo
2 łyżki śmietany 
5 dkg sera żółtego 
olej do smażenia 

WYKONANIE: Przygotować mięsny farsz.Cebulę Zeszklić na łyżce masła,dodać marchewkę startą na średnich oczkach chwilę razem smażyć. Wystudzić.( można do mięsa dać surową cebulę ,a z marchewki zrezygnować to kwestia gustu). Mięso mielone włożyć do miski,dodać cebulę z marchewką,jajko,śmietanę,czosnek,bułkę tartą,posiekaną natkę,przyprawy i dokładnie wymieszać. Przygotować ziemniaczaną masę: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce,nadmiar soku z ziemniaków odlać,dodać jajko,mąkę,śmietanę,czosnek,cebulę,przyprawy(oraz paprykę pokrojoną w drobne paseczki jeżeli dodajemy) i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej i smażyć duże placki na rumiano(moje miały ok.15 cm.średnicy i wyszło mi z tej porcji 5 sztuk). Usmażony placek wyłożyć na ręcznik papierowy,posmarować farszem mięsnym i zwinąć w roladkę.Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać w nim roladki.Posmarować roladki śmietaną i posypać żółtym serem.Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni. Piec ok. 30-35 minut po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy: