piątek, 2 listopada 2012

SMAŻONE LODY


Wydaje wam się że lodów nie można usmażyć ,zróbcie ten deser a przekonacie się że jest to możliwe. Jest wspaniały  ,zimne lody i chrupiąca skorupka z ciastek. Prosty w wykonaniu ale wymaga on trochę poświęconego czasu .

SKŁADNIKI
4 duże gałki lodów waniliowych 
2 szklanki kokosu lub mieszanki kokosu z posiekanymi orzechami i pokruszonymi herbatnikami 
2 jajka 
2 łyżki cukru 
olej do głębokiego smażenia 
sos czekoladowy (niekoniecznie) 
bita śmietana (niekoniecznie)  

WYKONANIE 
Gałki lodów uformować w miarę równe kule i ułożyć na małej blaszce wyłożonej papierem woskowym lub folią. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. W płaskiej misce wymieszać ciastka z kokosem i dokładnie oblepić tą mieszanką kulki lodów. Zamrozić przez 1 godzinę Jajka rozbełtać i lekko ubić z cukrem. Zamoczyć lody w jajku i potem jeszcze raz w suchej mieszance, tak, aby kulki lodów były bardzo dokładnie oblepione okruszkami. Zamrażać przez 2 godziny. Rozgrzać olej do temperatury 200 st.C w małym, głębokim rondelku i smażyć gałki lodów po jednej, przez niecałą 1 minute, aż skorupka będzie rumiana i gorąca. Podawać natychmiast, polane sosem czekoladowym i udekorowane bitą śmietaną.

Brak komentarzy: