niedziela, 30 czerwca 2013

Przepyszne naleśniki z sokiem pomarańczowym

                                      NALEŚNIKI 


Zawsze robiłam naleśniki na tzw. ,,oko,, bo co jest w tym takiego trudnego ,wystarczy wymieszać mleko z mąką, dodać jajko i smażyć na tłuszczu .Nie powiem wychodziło różnie raz pysznie, drugi raz tak sobie, a od czego to zależy?- oczywiście od dokładnych proporcji składników których ja się nie trzymałam .
Postanowiłam zrobić naleśniki tak jak się należy i zainspirowałam się przepisem Magdy Gessler trochę pozmieniałam, ale to nie zaważyło na efekcie końcowym i naleśniki wyszły wyśmienite.
Nigdy już nie zrobię naleśników na ,, odwal się ,, i będę korzystała ze sprawdzonych przepisów.
A was zachęcam do wypróbowania przepisu.







CIASTO NA NALEŚNIKI WEDŁUG MAGDY GESSLER ( i moje sugestie w nawiasach)

  • Mleko -1,5 szklanki 
  • Woda -1,5 szklanki (ja dodałam naturalny sok pomarańczowy)
  • Jajka -2 sztuki
  • Mąka - 2 szklanki (ja dodałam 2,5 szklanki mąki tortowej , ciasto wydawało mi się zbyt rzadkie)
  • Szczypta soli (ja dodałam 1/4 łyżeczki)
 Ubić jajka z solą. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę (zamiast wody sok pomarańczowy). Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle (ja smażyłam na oleju).




Ja podałam te przepyszne naleśniki z serkiem Jogobella ,,pieczone jabłko,, polałam słodką śmietanką i posypałam wszystko cynamonem.
 
 
 

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Włśnie robię dla wnuczek naleśniki wg podanego przepisu,dzięki

Anonimowy pisze...

z wodą (sokiem) to ciekawe co wtym pysznego -woda do mleka ?

Anonimowy pisze...

dziękuję za przepis - naleśniki na stałe zagoszczą na moim stole