środa, 6 lutego 2013

Bezy na jeden kęs


NA BEZĘ

5 białek (o temperaturze pokojowej)
2,5 szklanki cukru pudru
szczypta soli
cukier waniliowy 

ORAZ 
śmietana 30-36%
dowolne owoce 
posypka czekoladowa
cukier waniliowy
 
WYKONANIE -Białka muszą mieć temperaturę pokojową dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania sztywnej piany ,dodajemy stopniowo do piany cukier puder i ubijamy (wolne obroty)do momentu uzyskania sztywnej masy. Masa jest gotowa jeżeli przekręcając miskę do góry dnem ona nie wypłynie nam.Wycinamy na papier do pieczenia odpowiedni kształt i na to wykładamy masę (u mnie kleksy)  Wstawiamy bezę do piekarnika nagrzanego do 100 °C, z włączonym termoobiegiem, na środkową półkę. Pieczemy przez ok. 45 minut nie otwierając piekarnika, potem suszymy w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze przez 1,5 godziny. 
PRZEPIS NA BEZĘ ZACZERPNIĘTY Z http://pozytywnakuchnia.pl/tort-bezowy

Ubić bitą śmietanę dodając cukier waniliowy ,ozdobić nią bezy dodać pokrojone owoce ,posypać posypką czekoladową. 

Brak komentarzy: