poniedziałek, 11 lutego 2013
Pączuszki z serka homogenizowanego
SKŁADNIKI
- 2 serki homogenizowane (waniliowe)po 175 g
- 2 szkl. mąki
- 1 cukier waniliowy + 2 łyżki cukru
- cukier puder
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- starta skórka pomarańczowa
- szczypta soli
- olej do smażenia
WYKONANIE
Oddzielić żółtka od białek.
Z 3 żółtek i 2 łyżek cukru i 1 cukru waniliowego utrzeć masę na kogel -mogel, a -1 białko ubić na pianę.
Do żółtek z cukrem dodajemy serki ,szczyptę soli ,proszek do pieczenia ,mąkę,startą skórkę z pomarańczy,pianę z białek oraz 1 łyżkę octu i wszystko dokładnie mieszamy.
Jak ciasto by było za gęste dodać można trochę serka waniliowego.
Rozgrzać olej i wlać do niego 1 łyżkę octu, pączki dzięki temu nie nasiąkają olejem .
Ale uważać aby olej nam nie wykipiał ,nie lać go zbyt dużo i od razu przykryć pokrywką garnek bo strasznie olej strzela i grozi to poparzeniem .
Jeżeli się boicie to darujcie sobie już ten ocet w oleju.
Ciasto wykładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć na brązowy kolor na małym ogniu .
Radze usmażyć parę sztuk i sprawdzić jakie są w środku i czy się dosmażyły.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz