Przepis na te przepyszne bułki pochodzi od koleżanki Donaty,na pewno będę często do niego wracać ponieważ lepszych bułek nie jadłam .
SKŁADNIKI
-4 szklanki mąki pszennej -1/2 szkl. ciepłej wody -1/4 szklanki ciepłego mleka -1,5 opakowania drożdży instant 7 gram (lub 50 gram świeżych -rozpuścić je w mleku i miodzie z 2 łyżkami maki -ilość podana w przepisie) -1 łyżeczka miodu - 2 łyżeczki soli -2 żółtka - 2 łyżki oleju
WYKONANIE
Wszystkie składniki wymieszać , wyrobić aż ciasto będzie odstawać od miski i od ręki.
Przełożyć na blat i jeszcze z 10 minut wyrabiać.
Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na części , z każdej uformować bułeczkę i kłaść na blaszkę.
Przykryć i znowu odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min w ciepłe miejsce.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować mlekiem lub żółtkiem. Piec około 15 min. w temperaturze 220C.
Z tej ilość wychodzi 8 dużych bułek, lub 14-16 małych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz