środa, 20 lutego 2013

Ptysie nadziewane




Składniki
1szklanka wody
0,5 kostki margaryny (125g)
1szklanka mąki 
1łyżeczka proszku do pieczenia 
1/4 łyżeczki  soli
1 cukier waniliowy
4 jajka

Wykonanie
Zagotować wodę z margaryną dodać sól ,w czasie gotowania wsypać 1 szklankę maki z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym ,wszystko energicznie wymieszać aż powstanie szklista masa ,najlepiej użyć  do tego robota ręcznego.
Po wystygnięciu dodajemy po 1 jajku (ogólnie - 4 szt) cały czas miksując.
Powstałą masę wyciskamy za pomocą szprycy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
Ogólny czas pieczenia wynosi 30 min w termoobiegu ,
ciasto na ptysie na samym początku potrzebują wysokiej temperatury  ,wiec pieczemy je przez pierwsze 15 min w temperaturze 200*C ,po tym czasie uchylamy na moment  piekarnik i zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy kolejne 15 min 

Po upieczeniu ciasto studzimy i nadziewamy za pomocą szprycy dowolną masą- taką jak bita śmietana ,krem budyniowy ,budyń, itp.
Na koniec posypać ptysie cukrem pudrem .

Brak komentarzy: