poniedziałek, 4 lutego 2013

Naleśnikowy przekładaniec cebulowy z sosem serowym





POTRZEBNE NAM BĘDZIE NA FARSZ
-parę sztuk usmażonych naleśników
-5-6 cebul
-kawałek cienkiej kiełbaski
-20 dkg sera żółtego (do przełożenia warstw )
-pół szklanki śmietany
-2 łyżeczki maki
-przyprawy (sól,pieprz, papryka lub inne ulubione, ale musi być pikantnie)
-1-2 ząbki czosnku

ORAZ 
- sos do makaronu "Cztery sery z bazylią" Italia -firmy Winiary

Do tego sosu potrzebne będzie
- 50ml.śmietanki
- 200ml wody


SOS DO POLANIA POTRAWY
- pół szlanki śmietany 
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku 
-2 ząbki czosnku

Przed pieczeniem polane już sosem.
Dopiero co wyjęte z piekarnika.

WYKONANIE
Usmażyć perę naleśników według swojego ulubionego przepisu.
Cebule pokroić na piórka ,kiełbasę na talarki lub kostkę .
Kiełbasę przesmażyć na patelni ,dodać do niej pokrojoną cebulę lekko posolić i smażyć do miękkości i zarumienienia ,dodać pozostałe przyprawy i pokrojony czosnek .
Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do cebuli ,dokładnie wymieszać i przez chwilę jeszcze trzymać na ogniu.

Przygotować naczynie żaroodporne i układać naleśniki przekładając je farszem cebulowym i startym serem  .
Na koniec polać całość sosem "Winiary" przyrządzonym według przepisu na opakowaniu .
Całość zapiekać w piekarniku 180*C / 20-25 min.

Podać z sosem zrobionym następująco: czosnek przecisnąć przez praskę dodać śmietanę,majonez,sól i pieprz do smaku .

 Można też sos zastąpić ketchupem . 


Brak komentarzy: