CIASTECZKA UCIERANE -W smaku podobne do biszkoptów,ja zamiast skórki cytrynowej dodałam olejku pomarańczowego.Ciasteczka wyciskane rękawem w smaku
są bardzo dobre . Polałam je tylko czekoladą , ale następnym razem zrobię z tego przepisu biszkopty z galaretką .
SKŁADNIKI
150g masła (margaryny)
1 cukier waniliowy
80-100g cukru
250g mąki pszennej
120g mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka (125ml)
aromat cytrynowy lub otarta skórka z 1 cytryny
WYKONANIE
Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrami. Dodać aromat cytrynowy. Wymieszać oba rodzaje mąki. Dodawać do masy na zmianę z mlekiem, ciągle ucierając. Masę przełożyć do szprycy z końcówką o kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać różne kształty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.(Ja piekłam w termoobiegu)
II sposób
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz