Rogaliki przed pieczeniem |
ROGALIKI CYNAMONOWE Z JABŁKIEM-ja bułeczki a Wika gwiazdeczki fajna była zabawa .Do ciasta podstawowego dosypałam cynamon z miękkim jabłuszkiem to połączenie idealne.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki
- 50g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 kostki masła
- 1/3 szklanki oleju
- 2 żółtka
-1 cukier wanilinowy torebka
-pół szklanki cukru
-1 łyżka cynamonu.
Oraz do nadzienia rogalików jabłka i 1 jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
WYKONANIE
Przygotowanie rozczynu drożdżowego
Drożdże pokruszyć do miseczki, posypać łyżką cukru i mąki, dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min.
Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym, przestudzić. Wszystkie składniki połączyć w misce i wyrabiać, jak każde inne ciasto drożdżowe, aż stanie się zwarte i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat,rozwałkować podzielić na trójkąty.Na każdy trójkąt położyć ćwiartkę jabłka zawinąć w rogalika.Poukładać na blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem ,piec w nagrzanym piekarniku do 180*c -20 min (ja piekłam na termoobiegu). Jeszcze ciepłe polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz