SKŁADNIKI | |||||||||||||||||||||||||||||
-kurczak o wadze ok 2 kg | |||||||||||||||||||||||||||||
-2-3 ząbki czosnku | |||||||||||||||||||||||||||||
-przyprawa do kurczaka | |||||||||||||||||||||||||||||
-papryka słodka | |||||||||||||||||||||||||||||
-2-3 łyżki oliwy | |||||||||||||||||||||||||||||
-sól ,pieprz | |||||||||||||||||||||||||||||
-piwo małe 0,33l + szczypta soli do piwa | |||||||||||||||||||||||||||||
DODATKOWO | |||||||||||||||||||||||||||||
-5-6 ziemniaków | |||||||||||||||||||||||||||||
-2 marchewki | |||||||||||||||||||||||||||||
-1 cebula | |||||||||||||||||||||||||||||
-1 -2 papryki czerwone | |||||||||||||||||||||||||||||
-parę sztuk pomidorków koktajlowych | |||||||||||||||||||||||||||||
-3 łyżki oliwy | |||||||||||||||||||||||||||||
-przyprawa do ziemniaków | |||||||||||||||||||||||||||||
-sól i pieprz | |||||||||||||||||||||||||||||
WYKONANIE - Czosnek przecisnąć przez praskę dodać do tego wszystkie przyprawy (paprykę ,przyprawę do kurczaka,pieprz sól ) dodać 2 łyżki oleju i dokładnie wszystko ze sobą wymieszać. Natrzeć tym porządnie kurczaka na zewnątrz i od środka. Zostawić na 2 godziny w lodowce, aby przeszedł przyprawami. Ziemniaki i cebule kroimy w ósemki, marchewkę w cienkie słupki ,paprykę w paski. Posypujemy przyprawa do ziemniaków, sola i pieprzem, dodajemy trochę oliwy i dokładnie mieszamy. Usuwamy etykietkę z piwa zanurzając butelkę w wodzie.Do piwa wsypujemy szczyptę soli ,dzięki temu piwo w czasie pieczenia będzie wypływało . Nadziewamy kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Ważne aby szyjka butelki ciasno była owinięta skorą z kurczaka, tak aby piwo spływało po mięsie. Ustawiamy kurczaka w brytfance, obok układamy warzywa. Pieczemy 1,5 godziny w temp. 170 stopni C.W trakcie pieczenia polewamy kurczaka ze 2 razy powstałym tłuszczem. Pól godzinki przed końcem pieczenia dorzucamy pomidorki koktajlowe. Żródło przepisu ,,Wielkie Żarcie,, |
sobota, 2 lutego 2013
Kurczak na butelce piwa z warzywami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz