sobota, 2 lutego 2013

Kurczak na butelce piwa z warzywami






SKŁADNIKI




























-kurczak o wadze ok 2 kg




























-2-3 ząbki czosnku




























-przyprawa do kurczaka




























-papryka słodka




























-2-3 łyżki oliwy




























-sól ,pieprz




























-piwo małe 0,33l + szczypta soli do piwa




























DODATKOWO




























-5-6 ziemniaków




























-2 marchewki




























-1 cebula




























-1 -2 papryki czerwone




























-parę sztuk pomidorków koktajlowych




























-3 łyżki oliwy




























-przyprawa do ziemniaków




























-sól i pieprz





























WYKONANIE - Czosnek przecisnąć przez praskę dodać do tego wszystkie przyprawy (paprykę ,przyprawę do kurczaka,pieprz sól ) dodać 2 łyżki oleju i dokładnie wszystko ze sobą wymieszać.  Natrzeć tym  porządnie kurczaka  na zewnątrz i od środka. Zostawić na 2 godziny w lodowce, aby przeszedł przyprawami. Ziemniaki i cebule kroimy w ósemki, marchewkę w cienkie słupki ,paprykę w paski. Posypujemy przyprawa do ziemniaków, sola i pieprzem, dodajemy trochę oliwy i dokładnie mieszamy. Usuwamy etykietkę z piwa zanurzając butelkę w wodzie.Do piwa wsypujemy szczyptę soli ,dzięki temu piwo w czasie pieczenia będzie wypływało . Nadziewamy kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Ważne aby szyjka butelki ciasno była owinięta skorą z kurczaka, tak aby piwo spływało po mięsie. Ustawiamy kurczaka w brytfance, obok układamy warzywa. Pieczemy 1,5 godziny w temp. 170 stopni C.W trakcie pieczenia polewamy kurczaka ze 2 razy powstałym tłuszczem. Pól godzinki przed końcem pieczenia dorzucamy pomidorki koktajlowe. Żródło przepisu ,,Wielkie Żarcie,,   

Brak komentarzy: