piątek, 26 października 2012

BISZKOPT NA TORT- (RZUCANY)


SKŁADNIKI 
-5 jaj
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kisiel
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka octu 

WYKONANIE 
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia (użyć wysokiego naczynia bo szybko rośnie) Połączyć ubitą pianę z białek z masą z żółtek i dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
Piec w temp.180*C około 25 minut.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. 
Jeśli chcemy uzyskać biszkopt ciemny dodajemy do ciasta 3 łyżki kakao.

Brak komentarzy: