czwartek, 25 października 2012

SPAGHETTI CARBONARA

SKŁADNIKI
 • 50 dag makaronu spaghetti
 • 10 – 15 dag chudego wędzonego boczku
 • 3 – 4 żółtka jaj, • ćwierć litra śmietany kremówki lub tortowej (może być też ser mascarpone)
 • ząbek czosnku
 • szczypta rozmarynu
 • parmezan (ewentualnie inny ser podobny w smaku)
 • oliwa
 • sól i pieprz do smaku.

WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kroimy boczek na cienkie plasterki i zrumieniamy go na patelni z użyciem oliwy. Następnie dodajemy połowę śmietany, posiekany drobno czosnek oraz rozmaryn i dusimy chwilę. Do śmietany, która nam została dodajemy żółtka i ser. Wszystko mieszamy i wlewamy na patelnię. Pilnujemy, aby nie zaczęło wrzeć, gdyż sos się nam zważy. Doprawiamy całość do smaku, łączymy sos z makaronem, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Brak komentarzy: