czwartek, 25 października 2012

KARPATKA Z GALARETKĄ


SKŁADNIKI NA CIASTO
 - 1/2 szklanki  wody
 - 3/4 szklanki mąki pszennej
 - 4  jajka
 - 60 g margaryny
 - sól do smaku                                                                        
SKŁADNIKI NA KREM
- 25 dag margaryny
- 25 dag cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1 szt budyniu waniliowego
- 2 opakowania galaretki truskawkowej.                                                                                                            
PRZYGOTOWANIE CIASTA- wodę z margaryną doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy mąkę oraz szczyptę soli, roztrzepujemy trzepaczką. Kolejno wbijamy jajka i dalej ubijamy mikserem. Ciasto rozkładamy na dwie blaszki i pieczemy 20-30 minut ( w zależności od piekarnika). 

PRZYGOTOWANIE KREMU- z mleka i budyniu gotujemy budyń. Następnie margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy porcjami przestudzony budyń. Miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka. 

Galaretki rozpuszczamy w pół litra wody, odstawiamy w chłodne miejsce, aby zaczęły tężeć. Następnie na spodni placek wykładamy tężejące galaretki, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie na galaretki wykładamy krem budyniowy, przykrywamy pozostałym plackiem.
Wierzch można  posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy: