Omlet na majonezie z nadzieniem ziemniaczano-cebulowym
SKŁADNIKI - 2 jajka - 4 łyżki mąki -1/4 szklanki
wody - 2 duże łyżki majonezu - olej do smażenia - 1 większa cebula - parę
ziemniaków - przyprawa chili,sól,pieprz,przyprawa do ziemniaków - koperek. WYKONANIE-
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę z odrobiną soli. W
miseczce połączyć żółtka, mąkę (na jedno jajko 2 łyżki mąki), wodę,2
łyżki majonezu . Wymieszać tak żeby nie było grudek, masa musi być o
konsystencji gęstej śmietany więc wody dodajemy tak na oko (ale nie za
dużo u mnie niecała 1/4 szklanki wody ). Do masy dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy,wkrawany do środka koperek oraz dodajemy
wszystkie przyprawy . Cebulę przysmażyć na patelni , ziemniaki pokroić
na plasterki i usmażyć (ja smażyłam jak frytki na głębokim oleju ,można
też przysmażyć na patelni) . Cebulę oraz ziemniaki odsączone z oleju
dodać do masy ,wymieszać . Wylewamy na rozgrzaną patelnię.Można przykryć
patelnie pokrywka i na małym ogniu pieczemy po obydwóch stronach (ja
aby przekręcić omlet użyłam pokrywki). Omlet można zrobić z różnymi
dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz