piątek, 26 października 2012

WANILIOWE BUŁECZKI ZE ŚLIWKAMI

                                    
Potrzebne będą śliwki węgierki około 1kg, pokrojone na kawałki zasypane cukrem i cynamonem .Śliweczki mieszamy i odstawiamy na jakiś czas .Takie śliwki dodajemy do bułeczek.                                                                                                                                                              
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE
  -1 kg mąki + zapas do podsypywania 
  -szczypta soli 
  -1 szklanka cukru
  -2 opakowania serka homogenizowanego-(po 165g)
  -5 żółtek
  -3/4 kostki masła
  -250ml mleka 
  -50g świeżych drożdży (ja dodałam sypanych- 7g i 
    zrobiłam rozczyn jak w przepisie 
  -5 łyżek mleka w proszku 
  -cukier waniliowy
  -parę kropel esencji waniliowej lub śmietankowej  
WYKONANIE -Drożdże rozkruszamy do miseczki (LUB SUCHE DROŻDŻE WSYPUJEMY DO MISECZKI-7G), dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewamy ciepłym mlekiem (tak, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany). Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. Mąkę przesiewamy, dodajemy, żółtka, serek homogenizowany, cukier, szczyptę soli, ciepłe mleko z masłem mleko w proszku oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto- ok 15 min jeżeli jest za gęste można dodać trochę mleka. Kiedy przestanie się kleić i będzie odstawało od ręki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno przynajmniej podwoić swoją objętość). 
W międzyczasie myjemy i kroimy śliwki na mniejsze kawałki zasypujemy cukrem i cynamonem .Gdy ciasto wyrośnie na oprószoną stolnice wykładamy ciasto ,odrywamy kawałek i formujemy mały placek wkładamy do środka trochę powideł śliwkowych i farszu śliwkowego .Sklejamy bułeczkę jak pierogi układamy je na blaszce łączeniem pod spodem , smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem , pozostawiamy jeszcze ok 1/2 godziny do napuszenia. Pieczemy 180*-ok 15-20 minut (termoobieg). Po upieczeniu jeszcze ciepłe można polać lukrem ,lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy: