piątek, 26 października 2012

Torcik bezowy z jagodami


SKŁADNIKI
  -5 białek (o temperaturze pokojowej)
  -2,5 szklanki cukru pudru
  -szczypta soli
  -cukier waniliowy
  -250 ml śmietanki kremówki (schłodzonej przez 1 godzinę w
   lodówce)
  -dowolne owoce (truskawki ,winogrono ,kiwi) u mnie jagody
  -czekolada do dekoracji.                           

WYKONANIE -Białka muszą mieć temperaturę pokojową dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania sztywnej piany ,dodajemy stopniowo do piany cukier puder i ubijamy (wolne obroty)do momentu uzyskania sztywnej masy. Masa jest gotowa jeżeli przekręcając miskę do góry dnem ona nie wypłynie nam .
Z papieru do pieczenia wykrawamy dwa jednakowe krążki, smarujemy je dokładnie masą ,stawiamy  do piekarnika nagrzanego do 100 °C, z włączonym termoobiegiem, na środkową półkę. Pieczemy przez ok. 45 minut nie otwierając piekarnika, potem suszymy w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze przez 1,5 godziny. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ,dodając trochę cukru waniliowego. Rozsmarowujemy połowę śmietanki na upieczonym i całkowicie wystudzonym krążku bezowym, przykrywamy drugim krążkiem ,wykładamy resztę bitej śmietany na torcik układamy owoce i polewamy rozpuszczoną czekoladą.



Brak komentarzy: